coloana



Definiţie pentru coloana:

Element de constructie, de forma in general cilindrica, dispus vertical pentru a sustine un arc sau o grinda.

Este alcatuita din baza (soclu), fus si capitel (deasupra caruia poate exista o imposta).

In evul mediu, spre deosebire de perioada clasica, proportiile si ornamentica sunt foarte variate (nu se mai poate vorbi de norme codificate in cadrul ordinelor).

In romanic si gotic fusul este de obicei neted, Renasterea reia fusul canelat antic, barocul foloseste fusul in torsada si decorat.

Coloana nu apare niciodata in arhitectura romanica si gotica din Transilvania ca punct de sprijin principal; este adosata peretilor sau unor stalpi de zidarie, compune stalpi fasciculati (in monumentele gotice), intra in decoratia portalurilor (monumentele romanice).

In arhitectura Renasterii in Transilvania c. este folosita mai ales in cadrul logiilor, avand de preferinta fusul scurt si puternic galbat (bombat).

In Tara Romaneasca si Moldova c. nu a fost folosita decat in epoci mai tarzii.

In sec. 16 apare la Curtea de Arges (forme orientale, capitele cu stalactite), iar la sfarsitul sec. 16, in forme simplificate (baza, fus, o abaca la capatul superior) este intalnita la pridvoare si la trecerea dintre naos si narthex (pronaos).

In ultimele decenii ale sec. 17 apar c. octogonale decorate cu stalactite.

Monumentele brancovenesti prefera c. de tip baroc, cu fus in torsada decorat cu vrejuri si capitel compozit.

C. adosata, c. asezata tangent unui zid sau intrand in compozitia portalelor romanice si gotice.

C. angajata, c. care face corp comun cu zidul, detasandu-se doar pe jumatate apare ca decor al fatadelor (mai ales in baroc) sau ca element de sprijin al unei arcade invecinata cu un zid.



Alte definiţii pentru coloana:

Nu au fost găsite.

Termeni din artă:tags coloana dictionar arta artspace ro