Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml ro - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

ro



(fr.clair-obscure-deschis inchis), procedeu foarte vechi de sugerare, in pictura, a volumului (reliefului) modeland fiecare forma, adica acoperind-o cu tonurile culorii locale (deschise, in lumina si inchise, in umbra), de unde si denumirea de ton local: se aplica inadecvat unor lucrari in care s-a urmarit obtinerea aceluiasi efect prin valori.

crochiu

Crochiu, v.schita

monocromie

(fr.monochromie- intr-o culoare), procedeu de desfasurare intr-o compozitie: a) a valorilor aceleiasi culori obtinute prin amestec, de fiecare data in alte cantitati, cu alb, cu negru sau cenusiu: b) a tentelor de diferite proveniente industriale, dar diferentiate ca intensitate cromatica, ale aceleiasi valori.

proportie

(lat.proportie- potrivire), constanta mai multor comparatii prin care se asigura acordul sau echilibrul dintre parti si, totodata, inseamna egalitatea dintre mai multe rapoarte.

reproducere

(fr.reproduire- a multiplica identic), a) copie manuala sau fotocopia unui original, necesara sau fortuita, reglementata prin lege, facuta cu scopul declarat de "a tine loc de original" fara a-l substitui.

rondbos

(fr.ronde-rotunda, bosse- ingrosatura), a) tehnica de a desfasura deplin o forma in spatiu; fara ca aceasta sa adere la alta suprafata decat a piedestalului, devine vizibila jur-imprejur: b) sculptura statuara.

rosu

a) culoare-lumina, una din cele trei fundamentale: b) pigment de diferite proveniente, in nuante de la foarte vii la tente potolite, rupte natural de o anumita nuanta pigmentara, este complementara unei nuante de verde.

trompe-l'oeil

(in fr. inselarea ochiului), a) iluzia tridimensionalitatii duse la extrema ei posibila reprezentare picturala; b) viziune si modalitate tehnica practicata inca din Antichitate; utilizat doar ca proba de virtuozitate tehnica, devine suport al unui anumit kitsch (de salon).

anacronice

conceptii, orientari, puncte de vedere estetice, de psihologia sau de pedagogia artei, depasite de practica artei contemporane si de noua educatie artistica.

broderie

(fr.broderie), cusatura speciala in relief pe un material textil, realizat cu rafinament artizanal inca din epoca primelor state feudale, practicata pe stofa, cu deosebire in Orient, de unde a ajuns si la noi; astazi, ca viziune pretins urbana, a degerat intr-o asa-zisa "pictura cu acul" pe canava; in cusatura propriu-zisa, se respecta sensurile firelor materialuluii textil.

bronz

material "definitiv" in care se copiaza (toarna) o opera realizata intr-un material "de serviciu" (lut de regula); este folosita inca din antichitate; turnarea lui astazi se face ca si in vechime, prin procedeul numit cire perdue, sau in forme special pregatite.

calicromie

v. imprimeu

ceramica rosie

v. ceramica

coroplastica

v. modelare

cromorfema

v. forma-culoare

degrosare

v. cioplire

frotaj

(fr. frottage - frecatura), actiunea de a transpune, de a face vizibila - prin frecarea pe suprafata hartiei - textura mai mult sau mai putin reliefata, palpabila a unui material, a unei structuri naturale sau artificiale.

frotiu

(fr. frottis), pelicula intermediara foarte subtire, opaca, deschisa, asternuta pe suprafata uscata a picturii intrerupte, al carei rol esential este de a oferi posibilitatea continuarii sau repictarii - se confunda adesea cu velatura.

lift-ground

v. acvatinta

procedee

(lat. procedere - a inainta), a) modalitati de expresie cu o anumita frcventa si constanta in stilul unui artist sau al unei scoli de arta; b) secvente de tehnica artistica in procesul de prelucrare a anumitor materiale, de valorificare a insusirilor lor naturale cu instrumente adecvate; v. maniera, stil, tehnica artistica.

rofotipie

v. gravura

brocart

Tesatura grea de matase cu fir de aur si argint, decorata, prin combinarea mai multor sisteme de urzeala si bateala, cu motive florale care se detaseaza in relief usor.

Folosit in evul mediu pentru costumele de lux.

croseta

Ornament de forma unei frunze stilizate scos in relief si recurbat spre interior.

Caracteristic decorului gotic, la capitele, frontoane si pinacli, apare in Transilvania la capitelurile goticului timpuriu (santiere inrudite cu cel de la Carta) si la pinacli in goticul tarziu.

fleuron

Ornament terminal in forma de floare de crin stilizata, specific goticului.

De obicei incheie pinaclii si portalele.

frontispiciu

Compozitie ornamentala (entrelacs sau motive vegetale) in partea superioara a unei pagini de manuscris, precedand textul.

fronton

Element de incununare a fatadei unui edificiu cu acoperis in doua ape, preluat de arhitectura romanica si gotica (in cadrul caruia este numit de obicei pinion), care prefera insa formele triunghiulare inalte, chiar foarte ascutite, in cazul goticului tarziu.

Renasterea revine la formele antice (triunghi nu foarte inalt), introducand si f. curb; f. poate aparea in Renastere si deasupra ferestrelor sau usilor.

gropnita

In arhitectura bisericilor moldovenesti, incapere boltita, intre naos si pronaos (narthex), destinata mormintelor ctitorilor, uneori este mai scunda decat restul bisericii, avand la nivelul superior o alta incapere, pentru depozitarea a obiectelor mai rar utilizate in cult, numita curent tainita.

Apare doar la biserici de manastire, ctitorii voievodale - numai domnii aveau privilegiul unei asemenea inhumari; unic este cazul de la Humor, unde in ctitor este boierul Teodor Bubuiog, care a si fost inmormantat in gropnita.

hetimasia (tronul hetimasei)

Numita si Tronul pregatirii (gr. etimasia = pregatire), reprezentare iconografica ce apare in cadrul Judecatii de Apoi sau de sine statatoare, ca simbol al Sfintei Treimi (un tron gol, pe care se afla Evanghelia, Sfantul Duh sub chip de porumbel, iar in spate, Crucea rastignirii).

pronaos

Incaperea care precede naosul bisericilor ortodoxe; pina in sec.XVI, era separat de naos printr-un perete plin strapuns de o usa.

Sinonim: narthex.

proscomidie

Anexa a incaperii altarului la o biserica ortodoxa, situata pe latura de nord a altarului, destinata oficiului secret; este pandant cu diaconiconul.

Sinonim: prothesis.

rotulus

Pergament in forma de fasie lunga care poate fi infasurata ca un sul; este forma obisnuita a vechilor manuscrise in orientul mediteranean.

trompa de colt

Element constructiv care, facand parte dintr-un sistem de patru, permite trecerea de la un plan patrat la un plan octogonal deasupra caruia se poate construi cu usurinta o cupola; in principiu o t. de c. consta dintr-un mic arc diagonal dispus la colt si dintr-o forma de racordare care poate fi foarte variata (mica bolta cu aspect de cochilie, sectiune de con, plan inclinat, retragere in trepte etc.); utilizata frecvent in arhitectura bizantina si islamica.

Lucrări de artă pentru "ro"

P
U
R
V
Lupul
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
10 x 26 cm
--------- RON
"Lupul" Acest desen este executat în tehnica creion pe hârtie. Desenul reprezintă lupul văzut din 3 unghiuri de vedere. Promoţional desenul "Lupul" include passepartout şi ramă.
P
U
R
V
Vas cu Flori
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
14 x 20 cm
--------- RON
Pictura este realizată în tehnica acuarelă pe hârtie. Lucrarea reprezintă un vas cu flori. Promoţional tabloul include passepartout cu ramă.
P
U
R
V
Natură statică cu fructe şi ghiveci cu flori
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
29.5 x 39.5 cm
--------- RON
Pictura este executată în tehnica temperei cu emulsie de ou pe hârtie. Lucrarea reprezintă o natură statică cu fructe, sticlă şi ghiveci cu flori. Promoţional tabloul include passepartout cu ramă.
P
U
R
V
Cerbul
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
14 x 18 cm
--------- RON
"Cerbul" Acest desen este realizat în tehnica creion pe hârtie. Lucrarea reprezintă un cerb văzut frontal. Promoţional tabloul include passepartout cu ramă.
U
R
Peisaj de iarna
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
30 x 42 cm
--------- RON
Pictura este executată în tehnica temperei cu emulsie de ou pe hârtie. Lucrarea reprezintă un peisaj de munte, iarna.
U
R
Iepurele
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
18.5 x 25 cm
--------- RON
"Iepurele" Acest desen este executat în tehnica creion pe hârtie. Desenul reprezintă un iepure văzut din profil.
U
V
Portret de fată
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
47.5 x 64 cm
--------- RON
Desenul este realizat în tehnica cărbunelui pe hârtie. Lucrarea reprezintă un studiu amănunţit de portret al unei fete.
U
R
Portret de copil
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
20 x 24.5 cm
--------- RON
"Portret de copil" Acest desen este executat în tehnica creion pe hârtie. Desenul reprezintă un portret de copil foarte expresiv văzut frontal.
U
R
Portret de copil
ro - Dicţionar artă 1
ro - Dicţionar artă 2 ro - Dicţionar artă 3
20 x 20 cm
--------- RON
"Portret de copil" Acest desen este executat în tehnica creion pe hârtie. Desenul reprezintă un portret de copil foarte expresiv văzut semi-frontal.

Legendă:
 D  - Lucrări de artă premiate cu diplome la concursuri
 U  - Lucrări de artă unicat
 P  - Lucrări de artă promoţionale
 R  - Lucrări de artă ce au ramă inclusă in preţ (pentru tablouri, desene, etc.)
 V  - Lucrări de artă vândute
 O  - Lucrări originale de artă (tehnica originală)
 Z  - Lucrări de artă rezervate (necesită contact direct pentru verificare disponibilitate)
 AUR 22K  - Lucrarea conţine foiţă de aur de 22K


1 Preţurile în EUR şi USD sunt calculate conform cursului BNR din ziua curentă
2 Preţul nu conţine taxele de livrare
3 Pentru lucrările cu specificaţia Ramă Inclusă în preţ sunt incluse ramă şi passepartout
4 Din motive de confidenţialitate faţă de clienţii noştri pe site nu sunt prezentate unele lucrări

Termeni din artă:tags ro dictionar arta artspace