Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml un - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

un



(fr.brun).Este vorba de un ton neutru, aproape acromatic, si nu de un pigment anume: rolul brunului poate sa-l aiba un amestec de alb si negru in cantitati egale, denumit, pentru aceasta, si gri valoric, sau din fiecare pereche de complementare care, amestecate intr-o anumita proportie, dau un gri neutru.

carbune de desen

(lat.carbo-taciune), material(si instrument) pentru schite sau desene picturale in alb-negru: se obtine din crengi de tei, merisor etc.arse incomplet, in nisip.

grund

(germ. grund- primul strat), strat prealabil, subtire si uniform, asternut o data sau de mai multe ori pe suprafata suportului (in pictura) si pe placa metalica inainte de corodare (in gravura): in pictura se folosesc trei feluri de : absorbant, semiabsorbant, si gras, suportul astfel preparat (deci, panza grunduita) se numeste subjectil, iar culoare de ulei asternuta subtire si uniform pe grundul alb, imprimatura.

grunduire

actiunea de pregatire pentru pictura de sevalet a suprafetei-suport, acoperind-o cu un strat aderent si simplu, dublu protector si durabil: in cazul lemnului, se utilizeaza un grunt alb numit gesso.

juxtapunere

(fr.juxtaposer- a alatura), a) in picatura- alaturare de pete diferite calitativ sau/si cantitativ fara nici un fel de intermediere liniara si spatiala, valorica sau coloristica, de tipul peisajului: b) modalitate de atenuare sau de exaltare a diferitelor contraste.

sectiunea de aur

a) raport armonios, cunoscut inca din antichitate, intre doua marimi inegale si exprimat intotdeauna printr-un numar constant(numarul constant), in valoare aproximativ 1,6 sau 0,6 : b) indicator de sensibilitate ponderata , dar si canon, abaterile de la el aduc intot deauna un spor inedit de expresivitate: folosindu-se latura si diagonala patratului se realizeaza un dreptunghi armonios numit poarta armoniei.

distorsiune

(lat. distorsio - "rasucire", dezaxare), a) modalitate de expresie descoperita de cubisti care consta in abaterea de la pozitia aparenta; b) aberatie geometrica.

expunere

(lat. ex - dupa, ponere - a pune), a) prezentare de picturi, gravuri, desene, acuarele, sculpturi, obiecte de arta decorativa, selectata de un grup de jurati ales de obstea artistilor; b) asezare pe sau langa peretii locuintei a unor obiecte sau lucrari de arta din colectia proprie.

fuziune

(lat. fusio - unire), trecere partiala, prin intermediu liantului, a unei culori in alta, la marginea dintre ele sau un masa celei asternute anterior, ambele fiind umede.

lift-ground

v. acvatinta

punct de pornire

a) detaliul din natura, accidentul tehnologic sau elementul de limbaj dintr-un exercitiu liber etc. care sugereaza sau determina inceputul procesului de elaborare a unei opere; b) pretext pentru un exercitiu pur formal sau de invatare a unui procedeu tehnic; v. accidental, forma spontana.

puncte

v. efect spatial

suprapunere

modalitate de compunere fie prin reducerea formei (scunsa partial, dupa necesitatile configurarii), fie reducand sau transformand cromatica unei pete prin acoperire pariala transparenta (procedeul fuziunii ori al acoperirii decorative a zonei suprapuse cu nuanta rezultata din amestecul celor doua pete); suprapunerea deschis (si diluat) pe inchis da aspectul de voal (velatura); v. transparenta, tensional (spatiu-).

tensiune

(lat. tensio - incordare), stare de accentuata contrarietate intre elemente formale de acelasi gen sau diferite, cu deosebire intre liniile subiconice, structurale, ale compozitiei; dupa cum rezolvarea acesteia are loc in interiorul sau in afara spatiului pictat, sculptat, compozitia devine inchisa sau, respectiv, deschisa; v. centru de interes, compozitie, constructie, linii de forta.

unitate

v. forma totala

viziune (spatiala-)

(lat. visio - inchipuire), a) imagine interioara, inerent voita, posibil de elaborat, obiectivata deci, pe baza unei sugestii percepute anterior sau aparuta in chiar timpul elaborarii, unica pentru ca este strict individuala si irepetabila mpentru ca, reluata, nu este identica niciodata cu sine; b) modalitate exclusiv individuala de a imagina, de a selecta, de a compune etc. inerent topologic sau inerent tensional; sim.: imaginar; v. arta, artist plastic, imagine, tensional (spatiu-), topologic (spatiu-).

luneta

Traseu semicircular sau in arc frant descris pe peretii de sprijin de o boltire; la deschiderile dreptunghiulare incadrate in arcade (usi, ferestre), l. denumeste spatiul dintre marginea superioara a deschiderii si traseul semicircular al arcadei.

tribuna

Galerie situata intr-o biserica la etajul navelor laterale, fie suspendata ca un balcon, fie pe latura de vest, fie in lungul zidurilor navei; uneori este amenajata la etajul turnul vestic sau intre turnurile vestice; caracteristica arhitecturii romanice, in Transilvania este mai frecventa pe latura de vest.

Termeni din artă:tags un dictionar arta artspace ro