Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml ii - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

iicontrastul culorii in sine, v.contraste

detalii

(din fr.detail-amanunt, parte) elemente discrete ale unei imagini figurative sau abstracte, semnificative, care particularizeaza sau fac mai vie o anumita forma, aparute spontan in timpul elaborarii, sau indelung cautate fie pentru savoarea lor pur vizuala, fie pentru caracterul lor tematic relevant; v. si abstragere, anecdotic, esential

analogia contrariilor

v. analog

arta copiilor

(arta infantila), a) expresie a uneia din cele doua dotatii vizuale fundamentale cultivate firesc; b) creatie predominant instinctiva, spontana, libera de orice indrumare restrictiva si inadecvata.

contrarii

(lat. contrarius - oponent), elemente de limbaj plastic de aceiasi natura, care in sine sant complementare, iar asezate alaturi pot crea un anumit efect psihofiziologic de opozitie; dupa metoda de a tempera, mentine sau exagera potentele lor expresive, devin - prin juxtapunere sau la distanta - analogii sau contraste.

inventii

(lat. inventio - nascocire), forma nascocita pe baza imaginatiei si a folosirei unor procedee tehnice, reguli; deja cunoscute; in sens plastic, forma nascocita odata cu modul de a o face - aceasta fiind nou ca si ea - se numeste creatie.

observarea naturii

modalitate spontana sau sistematica de cercetare, descoperire si valorificare a unor sugestii constructive sau compozitionale liniare, coloriste etc. "asteptare", dorite, cautate de orice spirit creator, original; v. schita, studiu.

semnificatii (coloristice, liniare)

(fr. signification - sens), sensuri sau intelesuri in sine - prezente, de regula, in contexte compozitionale care le influenteaza - ale principalelor calitati cromatice si liniare; sin.: semantica (coloristica, liniara, a formei spatiale); v. culori semnificante.

bolta cu penetratii

Derivata a b. simple, prezentand particularitatea intersectarii (penetrarii) zonelor periferice cu forme semicilindrice sau conice, care descriu pe peretii de sprijin contururi de lunete.

Penetratiile pot avea rol functional (golul unei usi sau ferestre) sau doar decorativ (cu precadere in sec. 17-18).

iisus in patena

Reprezentarea lui Hristos prunc, intins in patena, ca reprezentare a Euharistiei, aparand in altar, in axul de est; uneori patena este asezata pe un altar cu ciboriu (acoperis boltit pe patru colonete elegante), flancat de ingeri cu ripide si cadelnite.

iisus in glorie

Reprezentarea lui Hristos in mandorla de lumina, tornand pe curcubeu, uneori incadrat de simbolurile evanghelistilor (caz in care poarta denumirea de Tetramorf).

Apare frecvent in sculptura timpanelor si in pictura absidelor romanice, dar este de sursa bizantina, intalnindu-se si in pictura de traditie rasariteana.

odajdii

Denumire generala data pieselo vestimentare folosite de clerici in timpul serviciului religios: felon, sacos, epitrahil etc.

plangerea lui iisus

Tema iconografica de origine bizantina, reprezentand punerea in mormant a lui lisus si jelirea lui; frecventa in pictura si broderia medievala din tarile romane; prezenta mai ales in decoratia epitafelor.

Lucrări de artă pentru "ii"

U
R
Maternitate II
ii - Dicţionar artă 1
ii - Dicţionar artă 2 ii - Dicţionar artă 3
19 x 22 cm
--------- RON
Desenul este executat în tehnică mixtă pe hârtie. Lucrarea reprezintă o schiţă de compoziţie şi culoare, având ca temă "maternitatea". Ca sursă de inspiraţie, s-au folosit creaţiile pictorului Gustav Klimt (Art Nouveau).
U
R
Cupole II
ii - Dicţionar artă 1
ii - Dicţionar artă 2 ii - Dicţionar artă 3
14.5 x 16.5 cm
--------- RON
Tabloul este realizat în tehnica acuarelei pe hârtie.

Legendă:
 D  - Lucrări de artă premiate cu diplome la concursuri
 U  - Lucrări de artă unicat
 P  - Lucrări de artă promoţionale
 R  - Lucrări de artă ce au ramă inclusă in preţ (pentru tablouri, desene, etc.)
 V  - Lucrări de artă vândute
 O  - Lucrări originale de artă (tehnica originală)
 Z  - Lucrări de artă rezervate (necesită contact direct pentru verificare disponibilitate)
 AUR 22K  - Lucrarea conţine foiţă de aur de 22K


1 Preţurile în EUR şi USD sunt calculate conform cursului BNR din ziua curentă
2 Preţul nu conţine taxele de livrare
3 Pentru lucrările cu specificaţia Ramă Inclusă în preţ sunt incluse ramă şi passepartout
4 Din motive de confidenţialitate faţă de clienţii noştri pe site nu sunt prezentate unele lucrări

Termeni din artă:tags ii dictionar arta artspace ro