Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml ani - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

anitehnica de decorare a obiectelor metalice, cunoscuta la noi inca din vremea traco-getilor, in doua variante: a) in relief, prin impingere din spate, percutand fata unei placi maleabile (de regula din argint), asezate pe o matrita de material mai dur (modelata in relief); b) au repousse (in fr. repousser - a respinge sau a impinge inapoi), tot in relief dar prin impingere din fata, cu poansoane din os sau lemn dur, cu al caror varf simplu se adancesc.

karamani

v. tapiserie

maniera

(fr. maniere - fel, chip), mod strict personal de a proceda intr-un moment al procesului de creatie; constanta si extinterea la intreaga sa opera a unei sau mai multor modalitati tehnologice inventate si practicate de un artist, facandu-l si prin aceasta inconfundabil.

organizare

(fr. organiser - a orandui), structurare a spatiului plastic; proces care se clarifica si se definitiveaza treptat, pe masura instaurarii si echilibrarii raporturilor si influentelor formale (liniare, cromatice etc.) dintre semnele "gandite", imaginate sa ocupe anumite locuri; in organizarea spatiului plastic se pleaca, fie de la o pozitionare vaga, schitata "in mare", clarificata pe parcurs, fie de la unele adevaruri formale perene cu privire la echilibru, masura, ritm, acord, dominanta, centru de interes etc.; v. constructie

ciocanit

(despre metalul prelucrat prin batere cu ciocanul) rotunjit sau cu motivul decorativ scos in relief.

Se asociaza de obicei cu alte tehnici: cizelare, gravare, incrustare, etc.

pisanie

Inscriptie pictata sau sculptata care se aseaza de obicei pe fatada unui monument, mai

ales deasupra intrarii principale, pentru a consfinti actul fundarii edificiului; avand caracter votiv, beneficiaza deseori de o tratare artistica.

Termeni din artă:tags ani dictionar arta artspace ro