Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml vi - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

vi



Denumirea generica, sin. artelor plastice, care se intemeiaza in toate etapele procesului biunivoc si continuu de creare-receptare (comunicare) pe vaz, caruia, in ambele aceste ipostaze principale, i se confera si atributul de creator

creativitate artistica

calitate a functiei generale corticale instrumental-simbolice care, spre deosebire de creativitatea cu arta sau designica, inerenta prezenta la fiecare individ, exista doar la cei cu predispozitie vizuala si tactila pentru arta si cultura vizuala, tensionala.

laviu

(in fr.lavis), a) specie a graficii de sevalet: b) tehnica de diluare a tusului negru sau a unei culori de apa vopsea roscat cafenie inchisa, similara lichidului provenit din maruntaile sepiei, slabirea tonurilor acestora fiind determinata de cantitatea de apa cu care e imbibata pensula, efectul este transparenta: se foloseste de obicei in combinatie cu o alta tehnica liniara, laviul modeland "taietura" opozitia dintre albul "fondului" si negrul urmei de penita prin unul sau mai multe tonuri intermediare.

vibratie

(lat. vibratio-animatie) a) modalitate de expresie picturala care se bazeaza pe modularea localitatilor intense si intinse de aceeasi culoare; b) in sculptura se practica o tratare similara a suprafetei si inseamna grade diverse de finisare.

violet

a) pigment natural; b) culoare-lumina situate intre albastru si rosu in ordine cromatica naturala; c) alt element al limbajului picturii, semnificatiile lui compozitionale, in raport cu celelalte putand fi : deprimare, mister, tragism, oprimare etc.

vitraliu

(fr. vitrail-perete de sticle colorate imbinate), a) tehnica de arta monumentala ; b) panou compus din bucati de sticle colorate in masa sau acoperite cu smalturi, montate intr-o armatura de plumb turnata.

vizual

(lat.visius-vedere), care se adreseaza simtului vazului, care apartine vederii.

activitate (artistica)

forma de organizare a educatiei artistice care, prin caracterul sau practic, de atelier, de exersare a limbajului culorii, liniei, formei spatiale la nivelul intregii populatii scolare, a luat locul lectiei traditionale; jocul "de-a creatia" fiind nu numai pretextul, dar si cadrul de dezvoltare individuala optima.

alfabetizare vizualo-tactila

actiune sistematica, teoretica si practica, de a face accesibile fiecarui individ principalele elemente de limbaj si de tehnica specifice picturii, graficii, artei decorative etc..

creativitate cu arta

v. creativitatea artistica.

cultura vizuala

nivelul cunostintelor estetice ale epocii - asimilate sistematic - indeosebi, a acelora de descifrare, de intelegere si cultivare a unei ambiante vizuale cu valoare plastica, in care lectiile artei , limbajului formelor si culorilor si implicit al bunului gust sant prezente peste tot, acasa, pe strada, la locul demunca, in raporturile omului cu natura.

divizare

(fr. diviser - a desparti , a dezbina), la artistii care au aderat intr-un fel sau altu la Impresionalism - desfacerea tentei locale in culorile pure care, prin amestec pe paleta, ar putea-o reproducere, si alaturarea pe panza a acestora in tuse sau pete foarte mici intercalate cu pasaje mai late sau mai inguste din culoarea suportului.

dotatie vizuala (dubla)

inerenta matriceala, detectabila - inca din prima copilarie, in primile desene sau modelaje in plastilina ori lut etc. - la nivelul mai ascuns al schemei structurii tensiunilor, al ordonarii lor mai mult sau mai putin deliberate.

formativitate

a) inerenta si actiune generala complexa de a forma cu arta, de a crea forme paraartistice; b) posibilitatea unora de a imagina, descoperi si selectiona potentiale motive sau semne plastice si, in acelas timp, de a inventa modalitatea formarii lor originale.

vinilice

vopsele pe baza de emulsii polimetrice rezistente la intemperii si la imbatranire, care trec din starea lichida la cea solida, nu prin oxidare (proprie uleiului, de pilda), ci prin simpla evaporare a apeisi care, spre deosebire de acrilice, ofera efecte precum opacitatea mata, luminozitatea si prospetimea tuturor; v. transparenta.

viziune (spatiala-)

(lat. visio - inchipuire), a) imagine interioara, inerent voita, posibil de elaborat, obiectivata deci, pe baza unei sugestii percepute anterior sau aparuta in chiar timpul elaborarii, unica pentru ca este strict individuala si irepetabila mpentru ca, reluata, nu este identica niciodata cu sine; b) modalitate exclusiv individuala de a imagina, de a selecta, de a compune etc. inerent topologic sau inerent tensional; sim.: imaginar; v. arta, artist plastic, imagine, tensional (spatiu-), topologic (spatiu-).

expresivitate

(fr. expressivite - elocventa, vivacitate), exprimare impresionanta, deosebit de sugestiva; plenitudine pe care o degaja o compozitie plana sau spatiala in ansamblul ei; marca a unei personalitati artistice; v. expresie.

heruvim

Inger ca bust, cu una sau mai multe perechi de aripi.

paviment

Denumire data pardoselilor ingrijit executate din lespezi de piatra, marmura, placi de ceramica, mozaic.

relicvariu (relicviar)

Caseta portativa sau cutie de mari dimensiuni folosita pentru pastrarea unor relicve sfinte (de obicei fragmente de oseminte); executat din metale pretioase si bogat decorat, poate fi o importanta lucrare de argintarie, imitand uneori forma relicvei continute.

vigneta

Mic motiv decorativ care face parte, alaturi de initiale si miniaturi, din ilustratia unei carti (manuscris); de obicei marcheaza paginile mai importante, precede ori incheie o pagina.

vizitatie

Denumire data reprezentarii iconografice a intalnirii dintre Maria si Elisabeta; este legata de ciclul cristologic si de Imnul acatist; apare frecvent in pictura murala medievala de la noi.

Lucrări de artă pentru "vi"

U
R
Maternitate VI
vi - Dicţionar artă 1
vi - Dicţionar artă 2 vi - Dicţionar artă 3
18.5 x 22.5 cm
--------- RON
Desenul este executat în tehnică mixtă pe hârtie. Lucrarea reprezintă o schiţă de compoziţie şi culoare, având ca temă "maternitatea". Ca sursă de inspiraţie, s-au folosit creaţiile pictorului Gustav Klimt (Art Nouveau).

Legendă:
 D  - Lucrări de artă premiate cu diplome la concursuri
 U  - Lucrări de artă unicat
 P  - Lucrări de artă promoţionale
 R  - Lucrări de artă ce au ramă inclusă in preţ (pentru tablouri, desene, etc.)
 V  - Lucrări de artă vândute
 O  - Lucrări originale de artă (tehnica originală)
 Z  - Lucrări de artă rezervate (necesită contact direct pentru verificare disponibilitate)
 AUR 22K  - Lucrarea conţine foiţă de aur de 22K


1 Preţurile în EUR şi USD sunt calculate conform cursului BNR din ziua curentă
2 Preţul nu conţine taxele de livrare
3 Pentru lucrările cu specificaţia Ramă Inclusă în preţ sunt incluse ramă şi passepartout
4 Din motive de confidenţialitate faţă de clienţii noştri pe site nu sunt prezentate unele lucrări

Termeni din artă:tags vi dictionar arta artspace ro