Cannot open location: http://www.bnro.ro/nbrfxrates.xml ex - Dicţionar artă - ArtSpace.ro

ex



(in fr.) denumire cutuniara, comuna mai multor arte (tapiserie, imprimeu, broderie etc.), tehnici (tesere, innodare, imprimare, coasere etc.), viziuni (geometrica, figurativa etc.), destinatie (morala, pavimentara etc.) care, toate, se realizeaza in acelasi material, vibra textila, respectindu-i-se si chiar sporindu-i-se proprietatile.

textura

(lat. textura-alcatuire, tesatura), calitate sau valoare structurala a unui material al artei, vizibila la suprafata, pipaibila, care prin prelucrare este pastrata ca atare sau este accentuata, reliefata pentru a-i spori expresivitatea.

exc

v. gravura

exercitiu

(lat. exercitium - instruire repetata), activitate practica prin care se repeta, pentru a se fixa, cunostintele de teorie si de tehnica a artei, sau pentru a se descoperi posibilitatile de folosire a diferitelor materiale, instrumente.

expresie

imbinare echilibrata, armonioasa de culori, linii, volume care sa devina semnele abstracte sau figurative ale unei idei plastice, exprimate in materiale adecvate, ca atare sau transfigurate.

expunere

(lat. ex - dupa, ponere - a pune), a) prezentare de picturi, gravuri, desene, acuarele, sculpturi, obiecte de arta decorativa, selectata de un grup de jurati ales de obstea artistilor; b) asezare pe sau langa peretii locuintei a unor obiecte sau lucrari de arta din colectia proprie.

ex-voto

v. pictura naiva

mijloace de expresie

ansamblu de elemente semiotice, semantice si sintactice ale fiecarui limbaj plastic, inclusiv de modalitati de expresie proprii fiecarei arte.

ex-libris

(in lat. - din carti), gen de miniatura realizata intr-o tehnica grafica (desen sau gravura), cu rol de coperta ilustrata, imaginea fabulativa sau simbolica fiind insotita obligatoriu de textul: ex-libris si numele persoanei sau institutiei care poseda cartea pentru care a fost creat ex-libris respectiv

experiment artistic

(lat. experimentum - incercare provocata), a) proces de creatie bazat pe modificarea intentionala, in conditii noi, a unor, "probleme" (structuri) cunoscute; b) criteriu de verificare practica a incercarilor de limbaj (inclusiv de tehnica) bazate pe ipotezele si datele teoriei (stiintei) artei plastice; in raport cu experienta artistica, experimentul artistic este latura mereu innoitoare, sursa de cunostinte a celei dintai.

expresivitate

(fr. expressivite - elocventa, vivacitate), exprimare impresionanta, deosebit de sugestiva; plenitudine pe care o degaja o compozitie plana sau spatiala in ansamblul ei; marca a unei personalitati artistice; v. expresie.

exonarthex

Spatiu care precede narthexul (pronaosul), ca incapere distincta, inchisa cu ziduri, sau deschisa pe stalpi sau coloane.

Sinonim: pridvor, tinda.

extrados

Partea exterioara, convexa, a unui arc sau a unei boltiri, opusa intradosului.

Termeni din artă:tags ex dictionar arta artspace ro